Антони Георгиев: В Османската империя султанът не се интересувал кой на какъв Бог се кланя


Ето какво съчиниха отбор дьонмета през 2012 г. Преди това издават книга „Османска България“ – пълна гавра. Каква България е имало по време на Османската империя?! Имало е черно робство. И какви османци, какви 5 лв?! Ако основателят на империята се казваше Пинокио, пинокиовци ли щяха да се наричат?! Пак ще кажа – процесът по подмяната на историята ни върви от 1989 г, когато най-долната сган се пребоядиса и от комунисти станаха най-върлите антикомунисти, прокарващи срещу пари антибългарски интереси. Не ги е раждала майка такива.

„Турците в България“ – автори: Димана Трънкова, археолог и журналист; Радко Попов, православен теолог и бивш журналист в българската секция на ББС-Лондон; и доцентите Орлин Събев, Божидар Алексиев, Галина Лозанова, Доротея Добрева, Йорданка Бибина и Иванка Влаева; Фотография: Антони Георгиев ; английски редактор: Джейн Кийтинг в Дъблин; издателство: „Вагабонд медия“

„Турците в България“ идва като „втори том“ на „Османска България“. Акцентът е върху нематериалното наследство – обща история, език, фолклор, музика, танци, обичаи, празници, кухня…

Османската империя обаче е нещо доста различно от другите световни империи, например британската и френската. Султанът се е интересувал предимно от събирането на данъци, не толкова от това кой на какъв бог се кланя. Различните националности в империята са били подредени по религиозен, не по етнически принцип. Българите не са били единствените християни в империята. Към тях в различни периоди могат да се прибавят гърци, сърби, арменци, сирийци и други. Тези етноси са били третирани еднакво когато става дума за функциите на държавата като данъци, образование, здравеопазване и пр. Като общност са били облагани със специален данък за немюсюлмани, но в повечето други сфери – религия, правораздаване – са имали много по-голяма степен на автономия, отколкото, да речем, ирландците от Оливър Кромуел насам.

На чисто битово ниво – освен когато не става дума за периодите на въстания, които обикновено са били потушавани с много кръв – отношенията са били като между комшии. В пътеписа си от 1785 г. френският граф Д’Отрив описва живота в шуменските села Дивдядово, Становец и Тъкач – „села наполовина турски, наполовина български, където мюсюлмани и християни живеят заедно, без да се презират, сродяват се, пият заедно лошо вино. Не е рядкост да се видят под един покрив чалми и икони, Коран и Евангелие едно върху друго. Най-спокойно се изповядват две толкова различни религии, а на децата се оставя изборът на тази, която е най-удобна.“

От създаването на НРБ през 1945 до нейното преименуване през 1990 българските учебници по история по правило представят петстотинте години османска доминация в нашите земи като безкрайна поредица от чудовищни масови убийства, набивания на кол и реки от кръв. Малко се споменава за архитектурата, културата, обществения живот, и нищо – за либерализма на султана, който не се е интересувал чак толкова кой на какъв бог се кланя, а от това хазната му да бъде пълна с парите от данъци. Поради особено ефективната наложена и контролирана от държавата пропаганда, предположенията, представени във „Време разделно“ като историческа истина, продължават да са популярни и да се приемат за чиста монета.

Макар на българските турци да не е забранено да говорят на турски, дори няколко изречения на турски предизвикват огромен скандал, ако са казани по време на политическа кампания. Срещу българските турци периодично се провеждат различни акции като нападението при джамията в София през май 2011 и гласовитите, макар и неефективни искания да се закрият новините на турски по телевизията. Опитите, понякога успешни, на местни власти да променят турски топоними, които са съществували и са били използвани без прекъсване много векове, предизвикват опасения, че там, където се сменят имената на камъни, ще се сменят и имената на хора.

Българските турци искат на децата им да бъде дадена реална, не теоретична възможност да изучават езика си в училище.

Отношението на много българи към собствената ни история е неконструктивно. Да се изтъкват периодите на въстания и мъчения за сметка на времената на относителен икономически и културен възход не е полезно нито за самата история, нито за учениците.

За тия дьонмета:

Според френският консул в Русе Аубърт през 1876-1878 г. в Дунавският вилает съжителстват около 1 120 000 мюсюлмани и 1 233 500 немюсюлмани, от които 1 150 000 българи. Това показва относителният дял на „турското“ и българското население през този период, който след Освобождението много бързо се изменя. Според управителя на Дунавския вилает през 1878 г. висш турски държавник Мидхат паша произходът на мюсюлманите е основно български: „Между българите има повече от един милион мохамедани. Тези мохамедани не са дошли от Азия, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чада на същата тази страна, на същата тази раса и от същото това коляно.“

Мидхат паша, „Турция в своето минало, настояще и бъдеще“, стр. 1152 на френското списание „Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж“, година VІІ, януари-юли 1878 г., Париж.

Ханс Дерншвам, „Дневник на пътуването ми до Цариград /1551-1552/:

„Всичко се свършва там, където се появят тези проклети хора. Дори и Раят би станал безплодна пустиня след тях.Там, където турците живеят, не остава нищо, не остават нито птици, нито дивеч по полето,защото подобно на дивите зверове, те не знаят да ползват, нито да се радват на Божиите блага, а гонят и преследват всичко като диви кучета“.

Ето колко много турците ни „обогатили културно“ и каква цивилизация сме имали ние и те: Голямото зло за българите – турското робство

Колкото до споменатия французин – колко ли оръжие е продал на турците, с което са ни избивали… Ето какво е съчинила една съвременна французойка – как се гаври с българската историческа памет и литературна класика.

Цялата помия, лъжа и антибългаризъм

Антони Георгиев - на челото му пише идиот

Антони Георгиев

 

Advertisements

2 thoughts on “Антони Георгиев: В Османската империя султанът не се интересувал кой на какъв Бог се кланя

  1. мдааа простотията и алчността личат отдалече промяна на топоними стотици години били турски ха че те агаряните не идват ли малко късно на балканите та да имат собствени топоними идиоти недни или за тях не важи за камъка и хората а за култура и прогрес не смейте да обелвате и дума когато тази сган идва по нашите земи те са в родово-общинния строй а тук вече е имало наченки на манифактури и занаятчийски работилници и точно в този период европа изживява ренесанса си а нашия идва 400 години по- късно изроди с изродите ви продажни еврейски лакеи о неразумни юроде поради що се срамиш да се наречеш българин

    Like

    • Абе Антони, ти пишеш много работи, но при теб всичко лъха на антибългарско. Интересно как се пръкна такъв боклук, след като при соца ти беше винаги в ложата на даскалите, когато училище „Д-р П. Берон“ в Бургас имаше мероприятие в залата на Профсъюзния дом на културата. Това беше нечувана привилегия(давана само на теб и на едно момче инвалид) и винаги дразнеше учениците. После когато ние всички служехме в казармата, ти отново беше богопомазан. Изкара само 30 дена казарма и те освободиха „по болест“. Помниш ли каква угоена свиня беше и при сутрешното бягане, всички се препъваха в тулума ти и ни се разказваше играта. Ама нали ние бяхме прости момчета от народа, а ти беше син на другаря Георгиев-шеф на естрадния отдел към музикалната консерватория в София. Та толкоз за казармата. Тя явно е била само за простаците. Това още веднъж подчертава, че в БГ не е имало реален социализъм, след като такива като тебе ги галеха с пухени перца. После стана голям родиноизменник, предложи се на доста западни разузнавания, та чак в USA. Много интересно, защо ли! Хем живя при соца с огромни привилегии и в охолство, хем пък дрънкаш глупости за същите тези години. Утрепка си ти Антоний, утрепка!!! Всички от квартала те знаем. И сега си Кирияк Стефчов. Направи си една автофотография (нали си голям фотограф), но си сложи един фес на главата и си оголи задника като в Плейбой. Много ще ти отива, безроднико шибан!!!

      Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s