Спомени за Българската Армия


Военен парад Стара Загора края на 80-те

Военен парад Стара Загора края на 80-те

Преди промените от 1989 г. Армията ни  е била  разширена до над 200 000 души и стотици хиляди допълнителни войници резерв. Военната служба е задължителна. Специална защитна линия, известна като Отбранителна линия „Крали Марко“, е построена по протежение на цялата граница с Турция. Тя е силно укрепена с бетонни стени и куполи на танкове Т-34, Панцер III и Панцер IV и др.

По време на управлението на Тодор Живков е създаден значителен военнопромишлен комплекс, който произвежда бронирани машини, самоходна артилерия, леки стрелкови оръжия и боеприпаси, резервни части. България изнася оръжия на Алжир, Йемен, Либия, Ирак и Сирия, както и изпраща военни съветници в някои от тези страни. Военна и медицинска помощ е предоставена на Северен Виетнам по време на Виетнамската война.

Офицери в Старозагорско поделение 80-те

Офицери в Старозагорско поделение 80-те

През 70-те години на XX в. ВВС са в апогея на своята мощ, притежаващи най-малко 300 модерни бойни самолета в състава си. Обучението в Българската народна армия е изтощително дори за съветските стандарти. През 1989 г., когато Студената война е към своя край, армията наброява най-малко 152 000 редовни войници. ВВС на България са получили общо над 220 изтребителя МиГ-21 между 1960 и 1989, 40-45 Ми-24 и други модерни (за онова време) самолети като МиГ-23 и МиГ-25. Доставките на бронетанково въоръжение също са били в огромни количества — над 1 500 танка Т-55, близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62, над 1 000 МТ-ЛБ, около 800 БТР-60 и други. Българската народна армия е имала и далекобойни ракети.

Регулярни учебни стрелби,вероятно края на 80-те

Регулярни учебни стрелби, вероятно края на 80-те

Военен парад Стара Загора 80-те

Военен парад Стара Загора 80-те

Военен парад Стара Загора 80-те

Военен парад Стара Загора 80-те

Военна клетва на наборни войници, Стара Загора 80-те

Военна клетва на наборни войници, Стара Загора 80-те

Източник: bgspomen.com

Видео от най-мащабното учение ЩИТ-82

Advertisements

3 thoughts on “Спомени за Българската Армия

  1. Щот сме били прости тогаз – да храним 200 хил. войници и офицери, да купуаме 300 сдамолета, 2000 танка и т.н. Сега сме хитри – Турция, Гърция, САЩ, Англия и др. НАТОовци ша ни пазят, а ние ша гледаме бай брадър и Слави Трифон, шаслушаме Азис и Пайнърките, ша пием ментета, ша играем кючек и ша са интегрираме с арапите и мангиите

    Like

  2. Аз съм участник в това учение ЩИТ 82 с 1ва Българска армия Под. 28960 4 ти км Щаб на Първа Армия.Общата численост на армията беше приблизително 300 000 заедно с Волнонаемните служители по това време.

    Like

  3. грешки в статията: танк Т-62 е на въоръжение(все още) само в руската армия. никога не е напускал границите на Съветския Съюз (освен за изложби и то след ’92г) самолети МиГ-25 Р (разузнавателни) в България е имало по официални данни 4бр -доставени са след ’79г и през 85-та са върнати. просто на този самолет не му е достатъчно въздушното пространство на родината smile emoticon – излитали са от Толбухин (Добрич) в посока запад. над червен бряг започва завой на 180 градуса на юг който завършва над пловдив. следва аерофотозаснемане на Турция (ширината за заснеманата площ е 250км) излизане над черно море с обратен завой и кацане в Толбухин. определено сме били фактор с който са се съобразявали. сега кръгла нула

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s